szeptember 1, 2023
Herczegh János

Cash flow: Mit jelent és miért fontos?

Cash flow jelentése: Bonyolult dolognak hangzik, de igazából tök egyszerű

A cash flow gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy mennyi pénze van a vállalkozásnak egy adott pillanatban. Ez a "szabad pénzáram" vagy angolul free cash flow, amelyet a vállalkozás új beruházásokra, számlák kifizetésére, fejlesztésekre, tartalékolásra vagy akár a tulajdonosok jutalmazására is felhasználhat.

Ez a mutató, akkor egészséges, ha a vállalkozás mindig mindekinek időben tud fizetni.

Miért fontos ez? A cash flow jelentőségét nem szabad alábecsülni. Ez a mutató ugyanis pontosan megmutatja, hogy mennyire menedzseli jól a pénzt a vállalkozás. Könnyen csődbe lehet jutni, akkor 100% profitráta mellett is, ha például helytelenül vannak kezelve a kintlevőségek. A kintlevőségek a már teljesített, de még ki nem fizetett értékesitést jelenti.

Magyarul elvégeztünk egy munkát, de még nem fizették ki. Ebből, ha sok összegyűl, akkor érezhetjük azt, hogy tele vagyunk munkával, de sosem lesz pénzünk semmire, ami ellehetetleníti a vállalkozást.

Vannak cash-in - azaz a cash-flow növelő tételek

Ha pozitív a cash flow, az azt jelenti, hogy a cég stabilan áll a saját lábán, képes fedezni a költségeit és van elegendő pénze a fejlődésre is. Ha viszont negatív, akkor komoly gondok lehetnek és számos kérdést felvet, hiszen a vállalkozás nem képes saját erőből fedezni kiadásait.

És vannak cash-out - azaz a cash-flow csökkentő tételek

Ezt kell megtanulni jól kezelni, ami azért nehezen szokott menni, mert a vállalkozók nem igazán vezetnek bevétel és költség nyilvántartást.

Tehát a cash flow tükrözi a vállalkozás jelenlegi helyzetét és a jövőbeni lehetőségeit is. Betekintést nyújt abba, hogy milyen irányba halad a cég, mennyire stabil és fenntartható a jelenlegi üzletmenet, üzleti modell, amiben tevékenykedik.

cash inflow

cash outflow

Egy szakmai cikk a ca

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

© 2023 - The March - Minden jog fenntarva!
envelopemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram